logo_H1
logo_H1



Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Rosacea – terapije

Rosacea je kronična upalna bolest kože čije je trajanje nepredvidljivo i sama bolest je sklona pogoršanju. Uzrokuje crvenilo kože i vidljive kapilare koje su proširene (teleangiektazije), a u težim slučajevima dolazi i do zadebljanja kože osobito na nosu. 

Simptomi i terapije

Prema simptomima bolest se dijeli u tri stupnja te liječenje ovisi o težini tih simptoma.

Prvi stupanj rosacee uzrokuje trajno crvenilo na licu i vidljive teleangiektazije (kapilare). Koža pacijenata je osjetljiva te se prvo trebaju primijeniti neutralni preparati koji nisu iritirajući. Lokalni preparati često mogu uzrokovati osjećaj zatezanja i pečenja. Ponekad se uz  primjenu lokalnih preparata također preporučuje peroralna antibiotska terapija. Nakon toga mogu se nastaviti primijenjivati lokalni preparati koji smanjuju upalu.

U drugom stupnju rosacee dolazi do crvenila i nastanka papula i pustula, odnosno crvenih prištića ispunjenih gnojem. Kod ovog stupnja se kombinirana terapija pokazala efektivnom. Lokalna terapija podrazumijeva antibiotike tako je to najčešće metronidazol, zatim eritromicin i klindamicin te retinoide, benzoil perokside i azelaičnu kiselinu. Osim lokalne terapije može se raditi kemijski piling (AHA) svaka 2 do 4 tjedna. 

Do zadebljanja kože dolazi u najtežem, trećem stupnju bolesti. Za uklanjanje zadebljanja koriste se radio kirurške metode, laserske metode, elektrokoagulacija, dermoabrazija ili kirurško uklanjanje. U određenim slučajevima potrebno je nekoliko puta ponoviti postupak uklanjanja zadebljanih dijelova kože koja se manifestir ana nosu te govorimo o gomoljastom nosu ili rinophimi.

Laserske terapije za rosaceu

Za Rosacea liječenje mogu se koristiti i laserske metode. One su uglavnom bezbolne, uklanjaju 50 do 75% simptoma i rezultati traju do 5 godina. Ovisno o simptomima, primjenjuju se različite laserske terapije. Za uklanjanje teleangiektazija koristi se erbijski laser koji može ukloniti i višak tkiva koje nastaje zadebljanjem kože. Za smanjenje crvenila i upale koristi se pulsed-dye laser. Kod pojave zadebljanja kože dolazi do deformacije nosa te se za preoblikovanje koristi CO2 laser. Osim lasera može se primijeniti i IPL terapija koja uklanja promjene u pigmentu i boji te crvenilo kože. Nuspojave laserskih terapija su crvenilo, zatezanje i peckanje kože te svrbež. Sve nuspojave su kratkotrajne i prolaze u roku od nekoliko dana od primjene terapije.

Povezani članci

Related

Što su alergije?

Alergije su prekomjerni imunološki odgovori na inače bezopasne tvari, koje se nazivaju alergeni. To može uključivati ​​različite tvari poput peludi, prašine, hrane, životinjske dlake ili uboda insekata. Za većinu ljudi, ove tvari su neškodljive, ali za one koji su...

read more