logo_H1
logo_H1



Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Je li “kucanje srca u želucu” razlog za zabrinutost?

Osjećaj “kucanja srca u želucu” može biti česta pojava. U većini slučajeva nije razlog za brigu, ali može uzrokovati anksioznost zbog straha oko zdravlja.

Trbušna aorta

Želudac ne pluta u tijelu već je povezan s drugim organima i vezan je za mišiće. Iznad želuca nalazi se ošit, odnosno dijafragma, koji se nalazi na dnu prsnog koša i dijeli trbušnu od prsne šupljine. Osim toga, tu prolazi aorta koja je glavna arterija u tijelu. Aorta omogućava provođenje krvi od srca do ostatka tijela te počinje u srcu i prolazi po sredini prsa te kroz abdomen.

Normalno je ponekad osjetiti “kucanje srca u želucu”, odnosno u trbušnoj aorti, a pogotovo u trudnoći i nakon jela kada se u želucu nalazi više krvi kako bi se mogla preraditi hrana.

Aneurizma trbušne aorte

U nekim slučajevima “kucanje srca u želucu” može ukazivati na neki problem u abdomenu. Kada se uz osjećaj “kucanja srca u želucu” pojave i simptomi boli u leđima, boli u abdomenu ili se kucanje osjeti pored pupka, tada se može raditi o aneurizmi trbušne aorte. Aneurizma trbušne aorte može uzrokovati i nizak krvni tlak te ubrzane otkucaje srca.

Uzroci aneurizme trbušne aorte nisu u potpunosti poznati, ali rizik za pojavu svakako povećavaju pušenje, visoki krvni tlak, infekcije te prethodne traume. Aneurizma se pojavljuje uglavnom kod muškaraca i to čak četiri puta češće nego kod žena, a većinom zahvaća osobe starije od 48 godina.

Manje aneurizme ne zahtijevaju operacijske zahvate već je potrebno pratiti njihov razvoj i rast, dok se kod većih vrši operacijski zahvat kako bi se umetnuo mali uređaj koji štiti aortu ili se radi operacija u kojoj se s umjetnim transplantatom nadomješta oštećeni dio aorte.

Pacijenti svakako moraju paziti na prehranu i što više izbjegavati loše navike kao što su pušenje i konzumacija alkohola.

Povezani članci

Related

Što su alergije?

Alergije su prekomjerni imunološki odgovori na inače bezopasne tvari, koje se nazivaju alergeni. To može uključivati ​​različite tvari poput peludi, prašine, hrane, životinjske dlake ili uboda insekata. Za većinu ljudi, ove tvari su neškodljive, ali za one koji su...

read more

Anksioznost

Anksioznost je stanje koje se očituje osjećajem tjeskobe, napetosti, panike ili straha. Može se javiti u očekivanju opasnosti, trajati nakon prolaska opasnosti ili se pak pojaviti bez jasne opasnosti.  Što je i kako možemo prepoznati anksioznost, pročitajte u nastavku...

read more