logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Anksioznost i preskakanja srca uslijed anksioznih poremećaja

Nelagoda, napetost, panika – osjećaji su to koji prate anksioznost i anksiozne poremećaje. Uz njih, nerijetko se javlja i preskakanje srca. Iako uglavnom bezopasna pojava, nerijetko izazove strah i zabrinutost kod onih kod kojih se javi. Kako su povezani anksioznost i preskakanje srca i ima li mjesta strahu i zabrinutosti?

Anksioznost i anksiozni poremećaji – sličnosti i razlike

Anksioznost je svakodnevna pojava uobičajena kod stresnih situacija. Naime, kada se osoba nađe u stresnoj situaciji, javlja se prirodna reakcija organizma – anksioznost. To je osjećaj straha i strepnje nad onim što bi se trebalo dogoditi u budućnosti pred nama.

Razlikujemo svakodnevnu anksioznost i anksiozne poremećaje. Anksiozni poremećaji ozbiljni su emocionalni poremećaji koje je potrebno liječiti. Liječenje anksioznosti provodi se pomoću lijekova, kognitivno-bihevioralne terapije i psihoterapije. Osobama koje pate od anksioznosti i anksioznih poremećaja primarno trebaju promijeniti način života i staviti sebe i svoju dobrobit na prvo mjesto.

Anksioznost i bolovi u prsima – znak za uzbunu

Anksioznost se ispoljava nizom različitih simptoma. Oni mogu biti fizički (glavobolja, problemi sa spavanjem, nagle oscilacije u kilaži, gastrointestinalni problemi), psihički (potištenost, bijes, emocionalna otupjelost), emocionalne (uplašenost, depersonalizacija, sramežljivost, bijeg od osoba i situacija koje izazivaju stres) i kognitivne (zabrinutost, negativan stav i razmišljanja o sebi).

Jedan od simptoma koji se može javiti je i anksioznost i preskakanje srca te bolovi u prsima. Bolovi u prsima razlikuju se od osobe do osobe – kod nekih oni mogu krenuti naglo i u jakom intenzitetu, dok se kod drugih razvija s vremenom i njen intenzitet varira. Može ih pratiti probadanje u prsima, a kad se uz njega javi povećani broj otkucaja srca, nije čudno da se pojavi sumnja u neki problem koji je povezan sa srcem.

Preskakanje srca i bolovi u prsima mogući su simptomi anksioznosti. Ipak, s obzirom na to da mogu biti povezani sa srčanim problemima, nije zgorega potražiti liječnički savjet.

Povezani članci

Related

Ekscizija – priprema i njega nakon zahvata

Ekscizija je kirurški postupak odstranjivanja bolesnog ili ozlijeđenog tkiva u svrhu liječenja. Kožne lezije se također mogu ukloniti iz estetskih razloga, a postupak ekscizije primjenjuje se i kod upaljenih cista ili infekcija.  Prije postupka, pacijentu se na mjesto...

read more

Kako odabrati savršenu salu za vjenčanje?

Odabir savršenog mjesta za vjenčanje jedna je od najvažnijih odluka koje ćete donijeti tijekom planiranja vjenčanja. Mjesto postavlja ton cijeloj proslavi i može imati značajan utjecaj na ukupnu atmosferu, iskustvo gostiju, pa čak i vaš budžet. U sljedećih nekoliko...

read more