logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Anksioznost i preskakanja srca uslijed anksioznih poremećaja

Nelagoda, napetost, panika – osjećaji su to koji prate anksioznost i anksiozne poremećaje. Uz njih, nerijetko se javlja i preskakanje srca. Iako uglavnom bezopasna pojava, nerijetko izazove strah i zabrinutost kod onih kod kojih se javi. Kako su povezani anksioznost i preskakanje srca i ima li mjesta strahu i zabrinutosti?

Anksioznost i anksiozni poremećaji – sličnosti i razlike

Anksioznost je svakodnevna pojava uobičajena kod stresnih situacija. Naime, kada se osoba nađe u stresnoj situaciji, javlja se prirodna reakcija organizma – anksioznost. To je osjećaj straha i strepnje nad onim što bi se trebalo dogoditi u budućnosti pred nama.

Razlikujemo svakodnevnu anksioznost i anksiozne poremećaje. Anksiozni poremećaji ozbiljni su emocionalni poremećaji koje je potrebno liječiti. Liječenje anksioznosti provodi se pomoću lijekova, kognitivno-bihevioralne terapije i psihoterapije. Osobama koje pate od anksioznosti i anksioznih poremećaja primarno trebaju promijeniti način života i staviti sebe i svoju dobrobit na prvo mjesto.

Anksioznost i bolovi u prsima – znak za uzbunu

Anksioznost se ispoljava nizom različitih simptoma. Oni mogu biti fizički (glavobolja, problemi sa spavanjem, nagle oscilacije u kilaži, gastrointestinalni problemi), psihički (potištenost, bijes, emocionalna otupjelost), emocionalne (uplašenost, depersonalizacija, sramežljivost, bijeg od osoba i situacija koje izazivaju stres) i kognitivne (zabrinutost, negativan stav i razmišljanja o sebi).

Jedan od simptoma koji se može javiti je i anksioznost i preskakanje srca te bolovi u prsima. Bolovi u prsima razlikuju se od osobe do osobe – kod nekih oni mogu krenuti naglo i u jakom intenzitetu, dok se kod drugih razvija s vremenom i njen intenzitet varira. Može ih pratiti probadanje u prsima, a kad se uz njega javi povećani broj otkucaja srca, nije čudno da se pojavi sumnja u neki problem koji je povezan sa srcem.

Preskakanje srca i bolovi u prsima mogući su simptomi anksioznosti. Ipak, s obzirom na to da mogu biti povezani sa srčanim problemima, nije zgorega potražiti liječnički savjet.

Povezani članci

Related

Koji su glavni terpeni u konoplji?

Kratki vodič za popularnu terpensku konoplju Od tisuća biljaka koje sadrže terpen, konoplja ga ponajviše ima. Ovi snažni spojevi definiraju okus, miris i djelovanje ove biljke. U posljednjem desetljeću, međutim, eksplodirala je potrošnja i istraživanje terpena iz...

read more