logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Demistificiranje humanog papiloma virus (HPV)

Upoznajte humani papiloma virus (HPV), skupinu virusa odgovornih za brojne promjene na koži i sluznicama, uključujući bradavice i ozbiljne rizike poput raka vrata maternice.

Infekcija HPV-om obično nije vidljiva i može se prenositi putem seksualnog kontakta, pa je važno educirati se o sigurnom seksualnom ponašanju i cijepljenju kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija. HPV cjepiva su dostupna i pružaju zaštitu od određenih tipova virusa koji su povezani s rakom i genitalnim bradavicama. Redoviti pregledi i testiranje mogu otkriti prisutnost HPV-a i rakova koji su s njim povezani, što omogućuje ranu dijagnozu i liječenje.

Raznovrsnost virusnih bradavica 

Postoji preko 100 različitih vrsta virusnih bradavica izazvanih HPV-om, od kojih 13 nosi visoki rizik za razvoj raka vrata maternice. Alarmantno, mnogi zaraženi HPV-om nisu svjesni prisutnosti virusa. Simptomi variraju ovisno o vrsti HPV-a i uključuju genitalne, uobičajene, stabljaste, ravne i oralne bradavice.

Genitalne bradavice su bijele, “cvjetačom” vrhom prekrivene izrasline koje se obično javljaju na genitalnom području. Mogu uzrokovati nelagodu i bol, a kod žena se često pojavljuju na vulvi, unutar vagine, na vratu maternice ili oko anusa. Kod muškaraca se pojavljuju na penisu, skrotumu ili oko anusa.

Obične bradavice, poznate i kao veruce vulgaris, male su mesnate tvorbe koje se najčešće pojavljuju na rukama, prstima ili laktovima. Česte su kod djece, mladih i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, a prenose se dodirom.

Liječenje bradavica

Postoji nekoliko metoda kako liječiti virusne bradavice, uključujući topičke lijekove, krioterapiju (zamrzavanje), elektrokauterizaciju i kirurško uklanjanje. Dermatolog će preporučiti najprikladniju terapiju ovisno o vrsti bradavica i njihovoj lokaciji. Važno je konzultirati stručnjaka kako bi se bradavice uspješno liječile.

Prijenos i prevencija HPV-a

HPV se često prenosi tijekom seksualnog kontakta, ali mnogi ljudi su nesvjesni infekcije. Cijepljenje i siguran seksualni odnos ključni su za smanjenje rizika od komplikacija. Također, redoviti pregledi i testiranje mogu otkriti prisutnost HPV-a i povezanih karcinoma, omogućujući rano liječenje.

Povezani članci

Related

Što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)?

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je vrsta psihoterapije koja se temelji na ideji da naša misaona obrasci i uvjerenja utječu na naše emocije i ponašanje. Razvijena u 1960-ima, KBT je postala jedna od najučinkovitijih terapijskih pristupa za različite mentalne...

read more

Uzroci vitiliga

Vitiligo je kompleksno kožno oboljenje koje uzrokuje gubitak pigmenta kože, što dovodi do pojave bijelih mrlja. Iako točan uzrok vitiliga nije potpuno jasan, postoje nekoliko glavnih teorija koje objašnjavaju njegov nastanak. Autoimuni poremećaj Jedna od...

read more