logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Demistificiranje humanog papiloma virus (HPV)

Upoznajte humani papiloma virus (HPV), skupinu virusa odgovornih za brojne promjene na koži i sluznicama, uključujući bradavice i ozbiljne rizike poput raka vrata maternice.

Infekcija HPV-om obično nije vidljiva i može se prenositi putem seksualnog kontakta, pa je važno educirati se o sigurnom seksualnom ponašanju i cijepljenju kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija. HPV cjepiva su dostupna i pružaju zaštitu od određenih tipova virusa koji su povezani s rakom i genitalnim bradavicama. Redoviti pregledi i testiranje mogu otkriti prisutnost HPV-a i rakova koji su s njim povezani, što omogućuje ranu dijagnozu i liječenje.

Raznovrsnost virusnih bradavica 

Postoji preko 100 različitih vrsta virusnih bradavica izazvanih HPV-om, od kojih 13 nosi visoki rizik za razvoj raka vrata maternice. Alarmantno, mnogi zaraženi HPV-om nisu svjesni prisutnosti virusa. Simptomi variraju ovisno o vrsti HPV-a i uključuju genitalne, uobičajene, stabljaste, ravne i oralne bradavice.

Genitalne bradavice su bijele, “cvjetačom” vrhom prekrivene izrasline koje se obično javljaju na genitalnom području. Mogu uzrokovati nelagodu i bol, a kod žena se često pojavljuju na vulvi, unutar vagine, na vratu maternice ili oko anusa. Kod muškaraca se pojavljuju na penisu, skrotumu ili oko anusa.

Obične bradavice, poznate i kao veruce vulgaris, male su mesnate tvorbe koje se najčešće pojavljuju na rukama, prstima ili laktovima. Česte su kod djece, mladih i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, a prenose se dodirom.

Liječenje bradavica

Postoji nekoliko metoda kako liječiti virusne bradavice, uključujući topičke lijekove, krioterapiju (zamrzavanje), elektrokauterizaciju i kirurško uklanjanje. Dermatolog će preporučiti najprikladniju terapiju ovisno o vrsti bradavica i njihovoj lokaciji. Važno je konzultirati stručnjaka kako bi se bradavice uspješno liječile.

Prijenos i prevencija HPV-a

HPV se često prenosi tijekom seksualnog kontakta, ali mnogi ljudi su nesvjesni infekcije. Cijepljenje i siguran seksualni odnos ključni su za smanjenje rizika od komplikacija. Također, redoviti pregledi i testiranje mogu otkriti prisutnost HPV-a i povezanih karcinoma, omogućujući rano liječenje.

Povezani članci

Related