logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Ekscizija – priprema i njega nakon zahvata

Ekscizija je kirurški postupak odstranjivanja bolesnog ili ozlijeđenog tkiva u svrhu liječenja. Kožne lezije se također mogu ukloniti iz estetskih razloga, a postupak ekscizije primjenjuje se i kod upaljenih cista ili infekcija. 

Prije postupka, pacijentu se na mjesto ekscizije, primjenjuje lokalna anestezija nakon čega se nastavlja s uklanjanjem sumnjive promjene na koži (madež, tumor, aterom, lezija) koristeći skalpel. Odstranjena promjena na koži šalje se na patohistološku obradu. Postupak ekscizije je bezbolan, a rana može biti osjetljiva par sati nakon postupka zbog popuštanja lokalne anestezije.

Prilikom ekscizije, liječnik specijalist pobrinuti će se da rez bude takav da ostavi minimalan ožiljak, no kod nekih ljudi se radi pretjerane reakcije mogu pojaviti veći ožiljci (keloidi).

 Priprema za postupak ekscizije

Prije ekscizije potreban je pregled kod liječnika specijalista na kojem liječnik daje detaljne upute i pojašnjava sam postupak zahvata. Do komplikacija dolazi vrlo rijetko s obzirom na to da se radi o manjem kirurškom zahvatu te zato nije potrebna posebna priprema.

Pacijentima se daje uputa da par dana prije samog zahvata izbjegavaju uzimanje analgetika na bazi acetilsalicilne kiseline, a liječniku je potrebno i spomenuti sve antikoagulante koje pacijent uzima kako bi se isti prilagodili i kako bi se izbjeglo jače krvarenje prilikom zahvata.

 Njega rane nakon ekscizije

Pacijenti nakon ekscizije mogu osjećati minimalnu bol jer se radi o malom kirurškom zahvatu, ali ako dođe do pojave jače boli pacijent može uzeti analgetik. Ranu nakon ekscizije je potrebno redovito previjati uz upotrebu antiseptika u spreju po potrebi.

Pacijentima se preporučuje izbjegavanje vježbanja nakon zahvata, dok je rana svježa i konci nisu izvađeni. Tu pauzu od vježbanja trebalo bi napraviti do 10 dana nakon vađenja šavova kako bi rana imala vremena potpuno i pravilno zacijeliti. Ožiljak se ne bi trebao izlagati direktnom djelovanju sunca jer može doći do postupalne pigmentacije. Ožiljak se smatra svježim 6 mjeseci od zahvata, zato je preporuka da se zahvati, ekscizije, rade tijekom hladnijeg perioda godine. 

Danas postoje oblozi za vlažno cijeljenje rana koje pacijenti mogu koristiti u procesu zacjeljivanja nakon ekscizije. Takvi oblozi pomažu kod samog zacjeljivanja te smanjuju rizik od infekcija.

Povezani članci

Related

Koji su glavni terpeni u konoplji?

Kratki vodič za popularnu terpensku konoplju Od tisuća biljaka koje sadrže terpen, konoplja ga ponajviše ima. Ovi snažni spojevi definiraju okus, miris i djelovanje ove biljke. U posljednjem desetljeću, međutim, eksplodirala je potrošnja i istraživanje terpena iz...

read more