logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

HPV – koliko je opasan i kako ga liječiti

HPV je najčešća spolno prenosiva bolest koja se prenosi prilikom vaginalnog, analznog ili oralnog spolnog odnosa. Iako u puno slučajeva inficirana osoba ne pokazuje znakove infekcije, svejedno ju može prenijeti drugoj osobi. Simptomi se mogu pojaviti čak i nakon nekoliko mjeseci od spolnog odnosa s inficiranom osobom.

Zdravstveni problemi uzrokovani HPV-om

Kod većine zaraženih osoba, HPV infekcija prolazi sama od sebe no u slučajevima kada ne prođe mogu se pojaviti simptomi u obliku genitalnih bradavica, a u nekim slučajevima i karcinoma.

Osobe smanjenog imuniteta su u većem riziku od razvoja simptoma uzrokovanih HPV-om, ali nije moguće točno odrediti hoće li se zbog promjena nastalih uslijed infekcije razviti karcinom. Za prevenciju HPV infekcija moguće je cijepljenje koje se u Hrvatskoj provodi deveterovalentnim cjepivom koje štiti od 9 tipova HPV-a. 

Liječenje HPV-a

Za što uspješnije liječenje simptoma HPV-a bitno je rano otkrivanje te jačina imunološkog sustava inficirane osobe.

Genitalne bradavice mogu se povući samostalno, ali ako ih se ne liječi mogu narasti ili se pojaviti nove. Uglavnom se za uklanjanje bradavica koriste kreme ili razne metode uklanjanja kao što su kirurško i lasersko uklanjanje ili uklanjanje spaljivanjem i smrzavanjem.

Promjene koje dovode do predstadija raka su se značajno smanjile pojavom cjepiva no i dalje su moguće. Većina predstadija raka nastaje od HPV virusa tipa 16 i 18 i potrebno ih je redovito pratiti putem PAPA testova kako bi se mogle ukloniti ako je to potrebno te se na taj način može izbjeći razvoj karcinoma u anogenitalnoj regiji.

Svaka spolno aktivna osoba je u riziku od infekcije HPV virusom. Od iznimne je važnosti odgovorno spolno ponašanje, kao i redoviti liječnički pregledi jer jedino na taj način je moguće prevenirati infekciju HPV virusom i spriječiti nastanak neželjenih tegoba.

Povezani članci

Related

Što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)?

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je vrsta psihoterapije koja se temelji na ideji da naša misaona obrasci i uvjerenja utječu na naše emocije i ponašanje. Razvijena u 1960-ima, KBT je postala jedna od najučinkovitijih terapijskih pristupa za različite mentalne...

read more

Uzroci vitiliga

Vitiligo je kompleksno kožno oboljenje koje uzrokuje gubitak pigmenta kože, što dovodi do pojave bijelih mrlja. Iako točan uzrok vitiliga nije potpuno jasan, postoje nekoliko glavnih teorija koje objašnjavaju njegov nastanak. Autoimuni poremećaj Jedna od...

read more