logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Inzulinska Rezistencija: Ključne informacije

Šećerna bolest je ozbiljan izazov za modernu medicinu, često dovodeći do moždanog udara, srčanog udara, problema s bubrezima i oštećenja krvnih žila u očima. Tip 2 dijabetes, najčešći oblik, pogađa 90% oboljelih. Ovaj poremećaj povezan je s inzulinskom rezistencijom, gdje tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi.

Simptomi inzulinske rezistencije:

  • Povišena razina šećera u krvi: tijelo ne reagira učinkovito na inzulin, što dovodi do visoke razine šećera u krvi.
  • Povećanje tjelesne mase: često dolazi do problema s kontrolom težine, posebno u trbušnom području.
  • Visok krvni tlak: inzulinska rezistencija može uzrokovati povišen krvni tlak, što povećava rizik od srčanih problema.
  • Visoke razine triglicerida i niska razina HDL kolesterola: Ovi faktori također doprinose riziku za srčane bolesti.
  • Umor i iscrpljenost: stanice ne dobivaju dovoljno energije iz šećera u krvi.
  • Povezanost s PCOS: kod žena, inzulinska rezistencija može biti povezana sa sindromom policističnih jajnika i drugim problemima.
  • Problemi s kožom: povećana razina inzulina može uzrokovati kožne probleme poput akni i tamnih mrlja.

Crna Akantoza

Ovaj dermatološki simptom, poznat kao crna akantoza, često se pojavljuje kod osoba s inzulinskom rezistencijom. To se manifestira tamnom, grubo zadebljalom kožom s crnim ili smeđim mrljama na pregibima kože poput vrata, pazuha, prepona i ispod dojki.

Prevencija inzulinske rezistencije

Inzulinsku rezistenciju možete prevenirati i kontrolirati promjenom prehrambenih i životnih navika. To uključuje umjerenu tjelesnu aktivnost, održavanje optimalne tjelesne mase, uravnoteženu prehranu, smanjenje stresa i, po potrebi, konzultaciju s liječnikom. Ove promjene trebaju biti trajne kako biste očuvali postignuti napredak.

Povezani članci

Related

Upoznajte se s krioterapijom

Krioterapija u dermatologiji je medicinska tehnika koja se koristi za liječenje različitih dermatoloških problema i promjena na koži. Ova terapija koristi ekstremno niske temperature kako bi učinkovito uklonila abnormalne ili oštećene stanice na koži. Provodi se...

read more

Demistificiranje humanog papiloma virus (HPV)

Upoznajte humani papiloma virus (HPV), skupinu virusa odgovornih za brojne promjene na koži i sluznicama, uključujući bradavice i ozbiljne rizike poput raka vrata maternice. Infekcija HPV-om obično nije vidljiva i može se prenositi putem seksualnog kontakta, pa je...

read more