logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Je li “kucanje srca u želucu” razlog za zabrinutost?

Osjećaj “kucanja srca u želucu” može biti česta pojava. U većini slučajeva nije razlog za brigu, ali može uzrokovati anksioznost zbog straha oko zdravlja.

Trbušna aorta

Želudac ne pluta u tijelu već je povezan s drugim organima i vezan je za mišiće. Iznad želuca nalazi se ošit, odnosno dijafragma, koji se nalazi na dnu prsnog koša i dijeli trbušnu od prsne šupljine. Osim toga, tu prolazi aorta koja je glavna arterija u tijelu. Aorta omogućava provođenje krvi od srca do ostatka tijela te počinje u srcu i prolazi po sredini prsa te kroz abdomen.

Normalno je ponekad osjetiti “kucanje srca u želucu”, odnosno u trbušnoj aorti, a pogotovo u trudnoći i nakon jela kada se u želucu nalazi više krvi kako bi se mogla preraditi hrana.

Aneurizma trbušne aorte

U nekim slučajevima “kucanje srca u želucu” može ukazivati na neki problem u abdomenu. Kada se uz osjećaj “kucanja srca u želucu” pojave i simptomi boli u leđima, boli u abdomenu ili se kucanje osjeti pored pupka, tada se može raditi o aneurizmi trbušne aorte. Aneurizma trbušne aorte može uzrokovati i nizak krvni tlak te ubrzane otkucaje srca.

Uzroci aneurizme trbušne aorte nisu u potpunosti poznati, ali rizik za pojavu svakako povećavaju pušenje, visoki krvni tlak, infekcije te prethodne traume. Aneurizma se pojavljuje uglavnom kod muškaraca i to čak četiri puta češće nego kod žena, a većinom zahvaća osobe starije od 48 godina.

Manje aneurizme ne zahtijevaju operacijske zahvate već je potrebno pratiti njihov razvoj i rast, dok se kod većih vrši operacijski zahvat kako bi se umetnuo mali uređaj koji štiti aortu ili se radi operacija u kojoj se s umjetnim transplantatom nadomješta oštećeni dio aorte.

Pacijenti svakako moraju paziti na prehranu i što više izbjegavati loše navike kao što su pušenje i konzumacija alkohola.

Povezani članci

Related

Koji su glavni terpeni u konoplji?

Kratki vodič za popularnu terpensku konoplju Od tisuća biljaka koje sadrže terpen, konoplja ga ponajviše ima. Ovi snažni spojevi definiraju okus, miris i djelovanje ove biljke. U posljednjem desetljeću, međutim, eksplodirala je potrošnja i istraživanje terpena iz...

read more