logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Kako planirati budućnost i početak zajedničkog života

Uzbuđenje koje nosi početak veze se ponovo javlja prilikom započinjanja zajedničkog života i osamostaljivanja. Iako mnogi parovi do ovog trenutka već djelimično žive zajedno, pronalazak novog mjesta za život i kreiranje zajedničkog prostora s voljenom osobom nosi dodatno uzbuđenje. Ovo predstavlja i prekretnicu u vašem životu ali i vašoj vezi te je neophodno napraviti prave korake kako bi cijeli ovaj proces prošao lagano i u miru.

Koliko ste ozbiljni

Ponekad se dešava da dvije osobe nakon nekoliko godina shvate da jednostavno nisu jedno za drugo i da je sve što je između njih nestalo. Kako biste izbjegli ovakvu situaciju i izgradili stabilan partnerski odnos, prije nego se upustite u selidbu, razgovarajte s partnerom oko planova za budućnost. Ne treba da isplanirate život unaprijed, ali je bitno da imate istu viziju budućnosti i planove, kako samostalno, tako i zajedno. Ovo mnogim parovima ne predstavlja problem jer zajednički život vide kao logičan naredni korak prema onome što žele od zajedničke budućnosti.

Sređivanje financija

Ovo je jedna od situacija koja zahtjeva planiranje i kompromise. Postoje stvari koje ćete morati plaćati na mjesečnom nivou, poput računa i namirnica, te je neophodno da uvijek ostavite dovoljno novca na računu za ove troškove. Postoje dvije opcije – hoćete li spojiti račune i sav novac držati na jednom mjestu kako biste olakšali vođenje financija, ili ćete zadržati svoje račune i dijeliti sve troškove. Za koju god opciju da se odlučite, imajte na umu da to treba da bude zajednička odluka i da ne treba da stvara razdor između vas i vašeg partnera.

Pronalazak prostora

Novi dom treba da bude rezultat zajedničke potrage i zajedničkih želja. Mnogi parovi se odlučuju na kupnju stana i time investiraju u svoju, ali i u budućnost te veze jer kupnju vide kao pametnu investiciju. Kako je na tržištu porasla prodaja stanova, Beograd pored Zagreba nudi najveći izbor nekretnina – kako kada je u pitanju odnos kvadrature i cijene, tako i kada su u pitanju najpoželjnija mjesta za život. Život u glavnim gradovima donosi brojne prednosti, potrebno je samo da se odlučite koji dio grada je savršen za vas, na osnovu budžeta i stvari koje su vam dostupne.

Dijeljenje obveza

Kada ne živite zajedno, postoje stvari o vašem partneru koje ne znate ili ne primjećujete u tolikoj mjeri da vam mogu zasmetati. Ako vaš partner ima ljubimca, ponekad će možda biti potrebno pričuvati ga ili prošetati te treba se dogovorite ako mislite da niste tip osobe koja može brinuti o ljubimcu te je potrebno naglasiti to partneru. Također, trebate  razgovarati o podjeli kućnih poslova i zaduženjima kako jedno od vas ne bi bilo zaduženo za sve u stanu. Ovo će spriječiti i eventualne rasprave do kojih može doći ako se desi da neko ne odradi svoj dio obveza.

(Zajedničke) navike

Ponekad je u početku teško naviknuti se da živite zajedno te će vam teško pasti riješiti se određenih navika. Bilo da se radi o druženju s prijateljicama do kasno u noć ili gledanju utakmica s prijateljima, ovo su stvari koje ponekad mogu zasmetati vašem partneru. Vodite računa da jedno drugom uvijek najavite ovakve stvari kako bi vaš partner mogao isplanirati svoje vrijeme. Ne ustručavajte se od toga da uključite i partnera u ovakva dešavanja kako se ne bi osjećao isključeno. Ponekad se posvetite sebi – bilo uz dobru knjigu ili omiljenu seriju koju vaš partner ne gleda kako ne biste zapostavili sebe.

Najbitnija stvar u planiranju jeste da se opustite. Postoje neke stvari na koje ne možete utjecati nego je potrebno da prođe određeno vrijeme kako biste naučili da funkcionirate zajedno. Nakon određenog vremena ćete primijetiti kako je ova nova situacija zapravo prirodna i kako se ni ne sjećate vremena prije no što ste počeli živjeti zajedno.

Povezani članci

Related