logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Koja je razlika između obične i espresso kave?

Što više kafića ima na cijelom svijetu, to se gostima nudi više različitih pića. I dok je ranije u nekoliko kafića, koliko ih je bilo, s prijateljima bilo moguće piti samo tursku kavu, danas je broj specijaliteta od kave mnogo veći. Kao kod nas, tako i u cijelom svijetu.

Nakon toga, ponuda je uključivala instant kavu, zatim frapee, pa ledenu kavu, koja je uključivala instant kavu, s dodatkom čokoladnog preljeva, kuglu sladoleda i šlaga.

A onda je napitak od kave stigao i do naše zemlje, ali i mnogih zemalja svijeta, što je po mnogima najbolje od svih. Naravno, ne samo da je espresso postao popularan, već i mnoga pića napravljena tako.

Među mnogima je uvriježeno mišljenje da je espresso kava bolja od turske ili obične, iako postoje i druga mišljenja. Međutim, ono što mnogi ne znaju jest da espresso kava zapravo uopće nije vrsta kave, već je način pripreme ovog napitka.

U principu se koristi samo mljevena kava određene vrste, ali najbolji kućni aparat za kavu igra ključnu ulogu u pripremi napitka poznatog po kremastoj pjeni.

Također je poznato da ova vrsta kave potječe iz Italije, kao i da je prvi aparat za kavu te vrste lansiran početkom 20. stoljeća. Danas se espresso kava pije u osnovnoj varijanti po cijelom svijetu, ali i u mnogim drugima, poput latte kave, macchiato kave, cappuccina i drugih.

Kakva je obična ili turska kava?

Današnje generacije to možda ne znaju, ali prije se pekla turska kava. Danas se priprema na ringli na vrlo jednostavan način. Postoje čak i oni koji tursku kavu pripremaju u takozvanom kotlu, odnosno plastičnom loncu koji radi na struju.

Iako je poznato da se kava uspjela proširiti svijetom s Arapskog poluotoka, kod nas je uobičajeni naziv turska kava. Jednostavno zato što se pretpostavlja da je za vrijeme turske vladavine na ovom području običaj pijenja kave postao dio naše kulture.

Što je espresso kava?

Iako ovaj napitak slijedi naziv kave, ne treba zaboraviti da je to samo napitak, ali ne i vrsta kave.

Kao što je ranije spomenuto, najbolji kućni aparat za kavu definitivno igra ključnu ulogu u pripremi ovog pića. Najvažnije je da je kućni aparat za kavu dobre kvalitete i pažljivo održavan, iako se ne može poreći da je važno i da kava koja se koristi za pripremu napitka bude kvalitetna i dobro mljevena.

Jednostavno rečeno, espresso kava nastaje kad vodena para pod pritiskom prolazi kroz rešetku koja sadrži mljevenu kavu. Kakva će to biti kava ovisi prije svega o kafiću u kojem se služi, odnosno o zemlji u kojoj tu kavu probate. Međutim, vrlo je važno da espresso aparat bude kvalitetan, kako bi kava bila bolja.

Za razliku od turske kave, koja može ili ne mora imati pjenu, dobra espresso kava isključivo ima pjenu koja je kremasta i prosječno je debljine 3 do 4 mm. Naravno, puno toga ovisi o kvaliteti same kave, ali to je definitivno aparat za kavu u tom slučaju, odnosno njegova kvaliteta je jako bitna, kao i način održavanja.

Povezani članci

Related