logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Rosacea – terapije

Rosacea je kronična upalna bolest kože čije je trajanje nepredvidljivo i sama bolest je sklona pogoršanju. Uzrokuje crvenilo kože i vidljive kapilare koje su proširene (teleangiektazije), a u težim slučajevima dolazi i do zadebljanja kože osobito na nosu. 

Simptomi i terapije

Prema simptomima bolest se dijeli u tri stupnja te liječenje ovisi o težini tih simptoma.

Prvi stupanj rosacee uzrokuje trajno crvenilo na licu i vidljive teleangiektazije (kapilare). Koža pacijenata je osjetljiva te se prvo trebaju primijeniti neutralni preparati koji nisu iritirajući. Lokalni preparati često mogu uzrokovati osjećaj zatezanja i pečenja. Ponekad se uz  primjenu lokalnih preparata također preporučuje peroralna antibiotska terapija. Nakon toga mogu se nastaviti primijenjivati lokalni preparati koji smanjuju upalu.

U drugom stupnju rosacee dolazi do crvenila i nastanka papula i pustula, odnosno crvenih prištića ispunjenih gnojem. Kod ovog stupnja se kombinirana terapija pokazala efektivnom. Lokalna terapija podrazumijeva antibiotike tako je to najčešće metronidazol, zatim eritromicin i klindamicin te retinoide, benzoil perokside i azelaičnu kiselinu. Osim lokalne terapije može se raditi kemijski piling (AHA) svaka 2 do 4 tjedna. 

Do zadebljanja kože dolazi u najtežem, trećem stupnju bolesti. Za uklanjanje zadebljanja koriste se radio kirurške metode, laserske metode, elektrokoagulacija, dermoabrazija ili kirurško uklanjanje. U određenim slučajevima potrebno je nekoliko puta ponoviti postupak uklanjanja zadebljanih dijelova kože koja se manifestir ana nosu te govorimo o gomoljastom nosu ili rinophimi.

Laserske terapije za rosaceu

Za Rosacea liječenje mogu se koristiti i laserske metode. One su uglavnom bezbolne, uklanjaju 50 do 75% simptoma i rezultati traju do 5 godina. Ovisno o simptomima, primjenjuju se različite laserske terapije. Za uklanjanje teleangiektazija koristi se erbijski laser koji može ukloniti i višak tkiva koje nastaje zadebljanjem kože. Za smanjenje crvenila i upale koristi se pulsed-dye laser. Kod pojave zadebljanja kože dolazi do deformacije nosa te se za preoblikovanje koristi CO2 laser. Osim lasera može se primijeniti i IPL terapija koja uklanja promjene u pigmentu i boji te crvenilo kože. Nuspojave laserskih terapija su crvenilo, zatezanje i peckanje kože te svrbež. Sve nuspojave su kratkotrajne i prolaze u roku od nekoliko dana od primjene terapije.

Povezani članci

Related

Ekscizija – priprema i njega nakon zahvata

Ekscizija je kirurški postupak odstranjivanja bolesnog ili ozlijeđenog tkiva u svrhu liječenja. Kožne lezije se također mogu ukloniti iz estetskih razloga, a postupak ekscizije primjenjuje se i kod upaljenih cista ili infekcija.  Prije postupka, pacijentu se na mjesto...

read more

Kako odabrati savršenu salu za vjenčanje?

Odabir savršenog mjesta za vjenčanje jedna je od najvažnijih odluka koje ćete donijeti tijekom planiranja vjenčanja. Mjesto postavlja ton cijeloj proslavi i može imati značajan utjecaj na ukupnu atmosferu, iskustvo gostiju, pa čak i vaš budžet. U sljedećih nekoliko...

read more