logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)?

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je vrsta psihoterapije koja se temelji na ideji da naša misaona obrasci i uvjerenja utječu na naše emocije i ponašanje. Razvijena u 1960-ima, KBT je postala jedna od najučinkovitijih terapijskih pristupa za različite mentalne zdravstvene probleme.

Kako funkcionira KBT?

KBT se fokusira na identificiranje i mijenjanje negativnih i nezdravih misaonih obrazaca koji doprinose mentalnim zdravstvenim problemima poput depresije, anksioznosti, fobija, poremećaja prehrane i drugih. Terapeut i klijent surađuju kako bi prepoznali i ispitivali ove misaone obrasce te ih zamijenili pozitivnijim i funkcionalnijim načinima razmišljanja.

Ključni Koncepti KBT-a:

Kognitivne Mape: KBT se fokusira na identificiranje kognitivnih mapa, odnosno automatskih misaonih procesa koji oblikuju naše emocionalne reakcije i ponašanje.

Ciljana Akcija: Terapeut i klijent postavljaju specifične ciljeve terapije i razvijaju konkretne strategije kako bi postigli te ciljeve.

Homeostaza: KBT nastoji postići homeostazu, odnosno uravnoteženje misaonih procesa kako bi se postigla emocionalna stabilnost.

Ekspozicija: KBT često koristi tehniku ekspozicije kako bi klijenti postepeno izložili strahovima i anksioznosti kako bi naučili kako se nositi s njima.

Primjena KBT-a:

KBT se koristi za liječenje širokog spektra mentalnih zdravstvenih problema, uključujući depresiju, anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), poremećaje prehrane, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) i mnoge druge.

Kognitivno-bihevioralna terapija je pristup koji se temelji na promjeni misaonih obrazaca kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje i promijenilo neželjeno ponašanje. Njezina učinkovitost i prilagodljivost čine je jednom od najpopularnijih terapijskih metoda diljem svijeta. Ako se suočavate s mentalnim zdravstvenim problemima, KBT može biti vrijedan alat za poboljšanje vašeg života i dobrobiti.

Povezani članci

Related

Uzroci vitiliga

Vitiligo je kompleksno kožno oboljenje koje uzrokuje gubitak pigmenta kože, što dovodi do pojave bijelih mrlja. Iako točan uzrok vitiliga nije potpuno jasan, postoje nekoliko glavnih teorija koje objašnjavaju njegov nastanak. Autoimuni poremećaj Jedna od...

read more