logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Što su alergije?

Alergije su prekomjerni imunološki odgovori na inače bezopasne tvari, koje se nazivaju alergeni. To može uključivati ​​različite tvari poput peludi, prašine, hrane, životinjske dlake ili uboda insekata. Za većinu ljudi, ove tvari su neškodljive, ali za one koji su alergični, one pokreću imunološku reakciju koja može uzrokovati neugodne simptome.

Kako alergije utječu na tijelo?

Kada osoba koja je alergična dođe u dodir s alergenom, njihov imunološki sustav prepoznaje alergen kao stranu i potencijalno opasnu tvar. Imunološki sustav reagira proizvodnjom antitijela, poput histamina, što može dovesti do simptoma kao što su svrbež, kihanje, crvenilo kože, oticanje ili čak ozbiljnije reakcije poput anafilaksije.

Vrste alergija:

Postoje različite vrste alergija, uključujući:

Respiratorne alergije: Kao što su alergije na pelud, prašinu ili životinjsku dlaku. Simptomi uključuju kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i kašalj.

Kožne alergije: Uključujući kontaktni dermatitis ili urtikariju (koprivnjaču). Simptomi mogu biti crvenilo, svrbež, osip ili oticanje kože.

Alergije na hranu: Poput alergije na kikiriki, mlijeko, jaja ili školjkaše. Simptomi mogu biti osip, oticanje usta ili grla, probavne smetnje ili čak anafilaksija.

Alergije na ubode insekata: Reakcije na ubode pčela, stršljena ili ose mogu biti teške, u nekim slučajevima dovodeći do anafilaktičkog šoka.

Kako se dijagnosticiraju i liječe alergije?

Dijagnoza alergija obično uključuje testove za alergije i medicinsku povijest, fizički pregled te testiranje alergena, kao što su kožni testovi ili testovi krvi. Nakon postavljanja dijagnoze, liječenje može uključivati ​​izbjegavanje alergena, lijekove poput antihistaminika ili kortikosteroida za kontrolu simptoma, ili imunoterapiju koja pomaže tijelu da postepeno razvije toleranciju na alergen.

U konačnici, iako alergije mogu biti neugodne i ograničavajuće, pravilno upravljanje njima može značajno poboljšati kvalitetu života za one koji pate od njih. Ako sumnjate da imate alergiju, važno je potražiti savjet liječnika radi postavljanja točne dijagnoze.

Povezani članci

Related

Anksioznost

Anksioznost je stanje koje se očituje osjećajem tjeskobe, napetosti, panike ili straha. Može se javiti u očekivanju opasnosti, trajati nakon prolaska opasnosti ili se pak pojaviti bez jasne opasnosti.  Što je i kako možemo prepoznati anksioznost, pročitajte u nastavku...

read more