logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Što su gljivice na nogama i koje vrste postoje?

Gljivice na noktima, poznate kao gljivične infekcije noktiju, predstavljaju promjene noktiju uzrokovane gljivicama. Ovo je najčešća bolest noktiju, čini oko polovice svih poremećaja noktiju i pogađa oko 10% stanovništva. Gljivična infekcija noktiju nastaje zbog prekomjernog rasta i razmnožavanja gljivica ispod ili na nokatnoj ploči. Topla i vlažna okruženja, poput unutrašnjosti zatvorenih cipela, pogoduju njihovom širenju i infekciji.

Postoje različiti oblici gljivičnih infekcija noktiju, a prepoznaju se po različitim znakovima i uzročnicima:

  • Distalna subungvalna onihomikoza: Najčešći oblik infekcije noktiju. Gljive ulaze s donjeg ili bočnog ruba nokta i šire se prema ležištu i matrici nokta. Nokat se može odvajati od podloge i promijeniti boju, često postaje prljavo-žut.
  • Bijela površinska onihomikoza: Vidljiva samo na noktima nogu. Na noktu se pojavljuju male diskretne bijele mrlje koje se mogu ukloniti.
  • Proksimalna subungvalna onihomikoza: Uzrokovana gljivom Trichophyton spp., češća kod bolesnika s HIV/AIDS-om. Nokat postaje bijeli i lako se mrvi u predjelu nokatnog nabora.
  • Distrofična onihomikoza: Povezana s opsežnim oštećenjem nokta i često se javlja kod bolesnika s kroničnom mukokutanoznom kandidijazom. Nokat postaje zadebljan, mijenja boju i lako se mrvi. Povezana je s upalom kožice ili bočnog nabora nokta.

Liječenje gljivica na noktima

Kako bi se pravovremeno pristupilo liječenju i spriječile komplikacije, važno je prepoznati znakove gljivičnih infekcija noktiju. Antifungalni lijekovi su ključni za liječenje gljivica na noktima, a koriste se u obliku topičkih antifungalnih lakova, kremi i masti, te oralnih antifungalnih lijekova poput itrakonazola, terbinafina i flukonazola. Liječenje može biti dugotrajno, jer nokti rastu sporo, stoga je važno biti strpljiv i dosljedno primjenjivati propisane lijekove.

Uz terapiju lijekovima, provođenje preventivnih mjera je važno kako bi se spriječila ponovna infekcija. To uključuje održavanje čistih i suhih stopala, izbjegavanje hodanja bosih na javnim mjestima, nošenje prozračne obuće te izbjegavanje dijeljenja obuće i higijenskih predmeta s drugima.

Pored farmaceutskih tretmana, postoje i prirodni lijekovi kao što je ulje čajevca koje ima prirodna antifungalna svojstva. Međutim, važno je napomenuti da učinkovitost prirodnih lijekova može varirati od osobe do osobe te da se za teže infekcije preporučuje konzultacija s liječnikom i propisani medicinski tretmani.

Gljivice na noktima mogu biti vrlo uporne i zahtijevaju dosljednost u liječenju kako bi se postigli najbolji rezultati. Redovito korištenje propisanih antifungalnih lijekova i praćenje uputa liječnika ključno je za suzbijanje infekcije i sprečavanje njenog ponovnog širenja.

Važno je napomenuti da liječenje gljivica na noktima može biti individualno prilagođeno ovisno o težini infekcije, zahvaćenom području i zdravstvenom stanju pacijenta. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti kombinaciju različitih tretmana kako bi se povećala učinkovitost.

Kada koristite prirodne lijekove za liječenje gljivica na nogama, važno je biti strpljiv i dosljedan u primjeni. Prirodni lijekovi mogu biti korisni za ublažavanje simptoma, ali za ozbiljne i tvrdokorne infekcije, najbolje je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.

Povezani članci

Related

Što su alergije?

Alergije su prekomjerni imunološki odgovori na inače bezopasne tvari, koje se nazivaju alergeni. To može uključivati ​​različite tvari poput peludi, prašine, hrane, životinjske dlake ili uboda insekata. Za većinu ljudi, ove tvari su neškodljive, ali za one koji su...

read more

Anksioznost

Anksioznost je stanje koje se očituje osjećajem tjeskobe, napetosti, panike ili straha. Može se javiti u očekivanju opasnosti, trajati nakon prolaska opasnosti ili se pak pojaviti bez jasne opasnosti.  Što je i kako možemo prepoznati anksioznost, pročitajte u nastavku...

read more