logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Upoznajte se s krioterapijom

Krioterapija u dermatologiji je medicinska tehnika koja se koristi za liječenje različitih dermatoloških problema i promjena na koži. Ova terapija koristi ekstremno niske temperature kako bi učinkovito uklonila abnormalne ili oštećene stanice na koži.

Provodi se primjenom tekućeg dušika uz  postizanje izuzetno niskih temperatura –  čak do minus 196° C.

Niska temperatura uzrokuje smrzavanje stanica, a zatim se oštećene stanice odumiru i otpadaju tijekom vremena. Važno je napomenuti da krioterapiju treba izvoditi iskusni medicinski profesionalac kako bi se postigao uspješan rezultat i minimalno oštećenje okolne kože.

Tekući dušik se izravno nanosi na kožnu promjenu putem posebnog spreja ili štapićem u trajanju od samo nekoliko pa sve do 60 sekundi ovisno o debljini promjene, vrsti  promjene ali i dijelu kože na kojemu se krioterapija provodi.

Analgetska i protuupalna svojstva hladnoće prepoznali su još stari Egipćani, a kasnije i Hipokrat. Tijekom proteklih 200 godina, terapija hladnoćom kontinuirano se razvijala. Početno se koristila sistemskom hidroterapijom za ciljano uništavanje tkiva. Kroz tehnološki napredak, postupci hlađenja i zamrzavanja su se usavršavali, što je dovelo do razvoja suvremene kriokirurgije.

Tijekom posljednjih 50 godina, dermatologija je akumulirala značajno iskustvo u korištenju kriokirurgije za liječenje kožnih promjena. Popularna metoda korištenja tekućeg dušika natopljenog u komad pamučne vate na vrhu štapića zamijenjena je tehnikom spreja tekućeg dušika, koja je jednostavna za primjenu i učinkovita u liječenju benignih, premalignih i malignih lezija na koži.

Prednosti i koristi krioterapije u dermatologiji  

Prednosti krioterapije u dermatologiji su brojne. Ovaj brz, jednostavan i minimalno invazivan postupak omogućuje selektivno uništavanje oštećenih stanica na koži, bez oštećenja zdravog tkiva. Osim što je učinkovit u uklanjanju bradavica, keratoza, neželjenih lezija i drugih dermatoloških problema, krioterapija pruža minimalnu nelagodu pacijentima i rijetko zahtijeva lokalne anestetike. Također ima protuupalno djelovanje, smanjujući oticanje i upalu na tretiranom području. Važno je napomenuti da krioterapija često rezultira minimalnim ili nultim ožiljcima, čineći je privlačnom opcijom za estetske postupke. Nakon tretmana, vjerojatnost ponovnog pojavljivanja problema je često niska, čime se osigurava dugoročni uspjeh terapije.

Krioterapija nudi izvanredne estetske koristi, pružajući brzu i učinkovitu metodu za poboljšanje izgleda kože. Ovaj postupak uklanja oštećene stanice i lezije, poput bradavica, keratoza i nepravilnosti na koži, bez ostavljanja vidljivih ožiljaka. Osim toga, krioterapija smanjuje crvenilo, upalu i oticanje kože, čineći je svježijom i blistavijom. Estetske prednosti krioterapije čine je popularnim izborom za osobe koje žele postići glatku i zdravu kožu bez potrebe za kirurškim zahvatima.

Povezani članci

Related

Što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)?

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je vrsta psihoterapije koja se temelji na ideji da naša misaona obrasci i uvjerenja utječu na naše emocije i ponašanje. Razvijena u 1960-ima, KBT je postala jedna od najučinkovitijih terapijskih pristupa za različite mentalne...

read more

Uzroci vitiliga

Vitiligo je kompleksno kožno oboljenje koje uzrokuje gubitak pigmenta kože, što dovodi do pojave bijelih mrlja. Iako točan uzrok vitiliga nije potpuno jasan, postoje nekoliko glavnih teorija koje objašnjavaju njegov nastanak. Autoimuni poremećaj Jedna od...

read more