logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

ZNATE LI KOJI SU POST COVID-19 SIMPTOMI I KAKO IH PREPOZNATI?

Sigurni smo da ste se vi ili vaši bližnji u protekle dvije i pol godine od početka pandemije susreli s pojmom “post covid sindrom”. Nerijetko se javlja nakon preboljenja infekcije koronavirusom, a prate ga post covid simptomi. Znate li ih prepoznati?

 Posljedice infekcije koronavirusom

Nažalost, kod nekih ljudi problemi uzrokovani koronavirusom ne završavaju preboljenjem već se nastavljaju i uzrokuju zdravstvene smetnje i nekoliko mjeseci nakon službenog preboljenja. Najčešći post covid simptomi s kojima se susrećemo su: poremećaj spavanja, suhi kašalj, subjektivni osjećaj nedostatka zraka, slabost, gubitak apetita, povišena temperatura, osip, trnci, bolovi u mišićima i/ili zglobovima.

Prepoznato je oko 200 različitih tegoba koje povezujemo s koronavirusom. Uz fizičke posljedice, tu su i emocionalne posljedice s kojima se suočava određen broj pacijenata. Te emocionalne posljedice mogu biti promjene u raspoloženju, problemi sa spavanjem, problemi s pamćenjem ili anksioznost. Post covid simptomi su individualni kao i sam oporavak.

 Djeca i post covid simptomi

Ni djeca nisu pošteđena zaraze koronavirusom. Iako se kod većine neće pojaviti ozbiljniji simptomi, ne valja olako shvatiti infekciju koronavirusom i post covid sindrom kod djece. Post covid simptomi koji se mogu javiti kod djece slični su onima koji se javljaju kod odraslih. Radi se o: umoru, malaksalosti, zaostalom kašlju, probavnim smetnjama, vrtoglavici i povišenoj temperaturi. Uz navedene, postoje i drugi post covid simptomi koji se mogu javiti kod djece, no ne u toj učestalosti.

Obratite pažnju ako dijete počne odbijati hranu i piće ili se požali na poteškoće u disanju dok miruje. To, uz produktivan kašalj i pospanost, može biti alarm za konzultaciju s liječnikom u svrhu određivanja daljnjih koraka u liječenju. Liječenje je multidisciplinarno i individualno te zahtjeva određenu dozu opreza u fazi oporavka, s obzirom na činjenicu da eventualne dugoročne posljedice još uvijek nisu dovoljno poznate.

Povezani članci

Related

Koji su glavni terpeni u konoplji?

Kratki vodič za popularnu terpensku konoplju Od tisuća biljaka koje sadrže terpen, konoplja ga ponajviše ima. Ovi snažni spojevi definiraju okus, miris i djelovanje ove biljke. U posljednjem desetljeću, međutim, eksplodirala je potrošnja i istraživanje terpena iz...

read more