logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

ZNATE LI KOJI SU POST COVID-19 SIMPTOMI I KAKO IH PREPOZNATI?

Sigurni smo da ste se vi ili vaši bližnji u protekle dvije i pol godine od početka pandemije susreli s pojmom “post covid sindrom”. Nerijetko se javlja nakon preboljenja infekcije koronavirusom, a prate ga post covid simptomi. Znate li ih prepoznati?

 Posljedice infekcije koronavirusom

Nažalost, kod nekih ljudi problemi uzrokovani koronavirusom ne završavaju preboljenjem već se nastavljaju i uzrokuju zdravstvene smetnje i nekoliko mjeseci nakon službenog preboljenja. Najčešći post covid simptomi s kojima se susrećemo su: poremećaj spavanja, suhi kašalj, subjektivni osjećaj nedostatka zraka, slabost, gubitak apetita, povišena temperatura, osip, trnci, bolovi u mišićima i/ili zglobovima.

Prepoznato je oko 200 različitih tegoba koje povezujemo s koronavirusom. Uz fizičke posljedice, tu su i emocionalne posljedice s kojima se suočava određen broj pacijenata. Te emocionalne posljedice mogu biti promjene u raspoloženju, problemi sa spavanjem, problemi s pamćenjem ili anksioznost. Post covid simptomi su individualni kao i sam oporavak.

 Djeca i post covid simptomi

Ni djeca nisu pošteđena zaraze koronavirusom. Iako se kod većine neće pojaviti ozbiljniji simptomi, ne valja olako shvatiti infekciju koronavirusom i post covid sindrom kod djece. Post covid simptomi koji se mogu javiti kod djece slični su onima koji se javljaju kod odraslih. Radi se o: umoru, malaksalosti, zaostalom kašlju, probavnim smetnjama, vrtoglavici i povišenoj temperaturi. Uz navedene, postoje i drugi post covid simptomi koji se mogu javiti kod djece, no ne u toj učestalosti.

Obratite pažnju ako dijete počne odbijati hranu i piće ili se požali na poteškoće u disanju dok miruje. To, uz produktivan kašalj i pospanost, može biti alarm za konzultaciju s liječnikom u svrhu određivanja daljnjih koraka u liječenju. Liječenje je multidisciplinarno i individualno te zahtjeva određenu dozu opreza u fazi oporavka, s obzirom na činjenicu da eventualne dugoročne posljedice još uvijek nisu dovoljno poznate.

Povezani članci

Related

Ekscizija – priprema i njega nakon zahvata

Ekscizija je kirurški postupak odstranjivanja bolesnog ili ozlijeđenog tkiva u svrhu liječenja. Kožne lezije se također mogu ukloniti iz estetskih razloga, a postupak ekscizije primjenjuje se i kod upaljenih cista ili infekcija.  Prije postupka, pacijentu se na mjesto...

read more

Kako odabrati savršenu salu za vjenčanje?

Odabir savršenog mjesta za vjenčanje jedna je od najvažnijih odluka koje ćete donijeti tijekom planiranja vjenčanja. Mjesto postavlja ton cijeloj proslavi i može imati značajan utjecaj na ukupnu atmosferu, iskustvo gostiju, pa čak i vaš budžet. U sljedećih nekoliko...

read more