logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Brač je idealna destinacija za odmor ili nautičku pustolovinu

Otok Brač je poput svijeta u malome, gotovo mikrokontinent sa svojom sintezom bogatoga kulturno-povijesnog naslijeđa i škrte prirode koja je oduvijek upravljala razvojem otoka – u najranijoj povijesti uvjetujući razvoj maslinarstva i stočarstva, vinogradarstva i kamenoklesarstva, a u današnje vrijeme modernoga turizma.

Zahvaljujući spoju iznimno bogate  baštine, te očuvane prirode, Brač je idealna destinacija za odmor ili nautičku pustolovinu. Stoga krenimo u obilazak ovog prekrasnog otoka.

Premda svi otok Brač povezuju s jedinstvenim Zlatnim ratom, ovaj ljepotan splitskog arhipelaga nudi puno više. Bračke plaže i poznate su po svojoj ljepoti, počevši od onih uz naselja, do udaljenih, u mirnim uvalama. Jedna od njih je i uvala Blaca podno koje se nalazi Pustinjački samostan Blaca ili pustinja Blaca jedan je od najljepših spomenika životu na otocima u cijeloj Dalmaciji koji danas egzistira kao ekomuzej koji rado posjećuju i strani i domaći turisti.

Uvala Milna je zbog sjajnog je položaja zaštićena od svih vjetrova, a zbog blizine Splitskih vrata nezaobilazna je postaja za nautičare koji nastavljaju put prema Hvaru, Visu, Korčuli…Ako se u ovom bračkom mjestu nađete krajem srpnja ne propustite jedinstveno potezanje Mrduje, malenog otočića, oko kojeg se šaljivo otimaju za posjed stanovnici Brača i Šolte.

Čovjek i kamen na otoku Braču pupčano su povezani od davnih vremena, a brački kamen se bere, s poštovanjem i zahvalnošću, kao dragocjen plod koji je priroda dala, a generacije vrsnih bračkih klesara žive i umiru s kamenom. Ako vas zanima povijest ‘bračkog bijelog zlata’, posjetite Pučišća, te  Kamenoklesarsku školu, luksuzni hotel Puteus Palace (ex Palača Dešković) kao zaštićeni spomenik kulture, šest sačuvanih kaštela od kojih se kao najljepši izdvaja kaštel Cicarelli, te kamenolom prikladnog imena ‘Veselje’, koji se nalazi na samom ulazu u luku.

Bol kao najvećeg manekena Brača ne reba posebno predstavljati, ali ono što vam mi savjetujemo da malo zagrebete po površini ovog malenog mjesta. Osim Zlatnog rata, Bol nudi puno više, svoju specifičnu dušu kojom možete otploviti u prošlost, ili se sjajno zabaviti tijekom ljeta kada je prepun kulturnih i zabavnih događanja.

Povezani članci

Related

Otkrijte skrivene uvale na Jadranu

Mislite da je iznajmljivanje plovila/brodova nešto što nije za vas? Koliko puta ste gledajući prema pučini dok ljetujete: na plaži ili iz apartmana primijetili razna plovila, kako radosno poskakuju lomeći valove i nestaju u daljini. Koliko puta ste se „vidjeli“ na...

read more