logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Stres – Simptomi, uzroci i savjeti kako izbaciti stres iz sebe

Užurbani način života sa sobom nosi I brojne stresne situacije. Kako ćemo se nositi s njima ovisi isključivo o nama samima, a dobra je vijest da se, uz pomoć raznih metoda I tehnika, reakcija na stres može minimizirati.

UZROCI STRESA

Stres je složena reakcija organizma na stresor. Stresor je podražaj ili događaj koji može dovesti do poremećaja u svakodnevnom funkcioniranju. Može dovesti do iscrpljenja i sloma prilagodbenih kapaciteta osobe, a u određenim slučajevima može uzrokovati i dugotrajne posljedice i psihotraumatizaciju.

Jedan od najčešćih uzroka stresa je novac. Idući na ljestvici najčešćih uzroka stresa je posao, a slijede obiteljski odnosi, intimne veze i zdravlje.

SIMPTOMI STRESA

Način suočavanja sa stresom rezultat je međudjelovanja osobina ličnosti pojedine osobe I karakteristika stresora. Percepcija stresne situacije vrlo je individualna, stoga reakcije na stres mogu biti različite. Najčešći simptomi stresa su: kognitivne prirode (nesanica, nedostatak motivacije I smanjena koncentracija), tjelesne prirode (česte glavobolje, bolovi u trbuhu, bol u prsima, drhtanje) I emocionalne prirode (bijes I ljutnja, anksioznost, depresija, razdražljivost, tuga, pretjerana zabrinutost). Uz navedeno, stres dovodi do nesanice i smanjenog ili pojačanog apetita (prejedanje).

Svi ovi simptomi mogu dovesti do otežanog radnog i socijalnog funkcioniranja pojedinca, a osobe pod stresom suočavaju se i s naporima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko se osoba ogluši na simptome i ne prione njihovom rješavanju, stres može potaknuti ili potencirati razvoj praktički bilo kojeg psihičkog poremećaja, a za koji osoba ima određene predispozicije.

KAKO IZBACITI STRES IZ SEBE?

Na svu sreću, postoje brojne metode samopomoći kojima je moguće spriječiti ili ublažiti uznapredovanje tegoba uzrokovanih stresom. Tu posebno izdvajamo sve oblike tjelesne aktivnosti, poglavito one u prirodu, kao i pravilnu prehranu, glazbu, prakticiranje meditacije i pribjegavanje humoru kao zrelom mehanizmu nošenja sa stresom.

Valja imati na umu kako je i održavanje socijalnih kontakata važan čimbenik u nošenju sa stresom. Uz to, veliku pažnju treba pridati odvajanju vremena za odmor i vlastite hobije te smanjenju izlaganja informacijama koje donose nelagodu i nemir.

Samo hrabro i ne zaboravite: vi ste ti koji upravljaju stresom!

Povezani članci

Related