logo_H1
logo_H1Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Uzroci vitiliga

Vitiligo je kompleksno kožno oboljenje koje uzrokuje gubitak pigmenta kože, što dovodi do pojave bijelih mrlja. Iako točan uzrok vitiliga nije potpuno jasan, postoje nekoliko glavnih teorija koje objašnjavaju njegov nastanak.

Autoimuni poremećaj

Jedna od najprihvaćenijih teorija je da vitiligo nastaje kao rezultat autoimunog poremećaja. U ovom slučaju, imunološki sustav greškom napada i uništava melanocite, stanice koje proizvode melanin – pigment odgovoran za boju kože, kose i očiju. Dokaz za ovu teoriju leži u činjenici da osobe s vitiligom često imaju i druge autoimune bolesti, poput bolesti štitnjače, reumatoidnog artritisa ili lupus.

Genetski faktori

Genetika također igra značajnu ulogu u razvoju vitiliga. Otprilike 20% oboljelih ima člana obitelji sa sličnim stanjem, što ukazuje na nasljednu komponentu. Identificirano je nekoliko gena koji mogu povećati rizik od razvoja vitiliga, uključujući one povezane s imunološkim funkcijama i kontrolom pigmentacije kože.

Okolišni okidači

Iako genetska predispozicija i autoimuni poremećaji postavljaju osnovu za razvoj vitiliga, okolišni faktori često djeluju kao okidači. Među najčešćim okidačima su:

  • Stres: Fizički ili emocionalni stres može pokrenuti ili pogoršati vitiligo.
  • Opekline od sunca: Teške opekline od sunca mogu oštetiti melanocite i izazvati pojavu bijelih mrlja.
  • Izloženost kemikalijama: Kontakt s određenim kemikalijama može uzrokovati ili pogoršati vitiligo.

Neurogena teorija

Ova teorija sugerira da tvari koje oslobađaju živčane završetke u koži mogu biti toksične za melanocite. To može objasniti zašto vitiligo često počinje ili se pogoršava nakon fizičkog ili emocionalnog stresa.

Postoji i teorija da se melanociti mogu samouništiti zbog defekta u metaboličkim procesima. Ova teorija sugerira da abnormalni metabolički procesi unutar melanocita mogu dovesti do stvaranja toksičnih tvari koje uzrokuju njihovu smrt.

Vitiligo je složeno stanje s multifaktorskim uzrocima. Kombinacija genetske predispozicije, autoimunih reakcija, okolišnih faktora i potencijalnih neurogenih utjecaja može dovesti do gubitka pigmenta kože. Iako ne postoji jednostavno rješenje za prevenciju ili liječenje vitiliga, razumijevanje njegovih uzroka može pomoći u razvoju učinkovitijih terapija i podrške za oboljele.

 

Povezani članci

Related

Što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)?

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je vrsta psihoterapije koja se temelji na ideji da naša misaona obrasci i uvjerenja utječu na naše emocije i ponašanje. Razvijena u 1960-ima, KBT je postala jedna od najučinkovitijih terapijskih pristupa za različite mentalne...

read more